Gemeenteraad neemt afscheid van ’tegenstander’ van formaat

geplaatst in: Algemeen | 0

Ermelo’s Weekblad, door Grietje-Akke de Haas, 7 maart 2012 – De superlatieven waren niet van de lucht donderdag om vertrekkend raadslid Aline Verhoef te prijzen voor haar inzet de afgelopen tien jaar.

De lofuitingen waren overigens welgemeend en dikverdiend, zo viel op te maken uit de sfeer. Want Aline zal gemist worden in de gemeenteraad. Niet in de laatst plaats door haar eigen partij, Progressief Ermelo (PE), waarvoor ze haar uiterste best deed het progressieve geluid door te laten klinken in de gemeentepolitiek. Waar niemand omheen kon, zo illustreerde René Arts, die haar opvolgt als fractievoorzitter. Invloedrijk noemde hij haar bijdrage in de raad, iemand die haar mening niet onder stoelen of banken stak. “Bovendien was je een harde werker die ook anderen wilde helpen.” Volgens Arts bezorgde haar inzet PE de nodige successen. “Mede onder jouw aanvoering heeft het ons vier zetels opgeleverd. Een verkiezing later werd dit herhaald, zodat we nu onderdeel uitmaken van de coalitie.”
Maar ook de raadsfracties van de andere partijen gaan in Aline een ‘tegenstander’ van formaat missen. “Een tegenstander”, zo typeerde Frans Snoek (SGP), die haar als nestor namens de gemeenteraad toesprak, “die je met respect tegemoet kwam.” Integer, betrokken en betrouwbaar heeft Snoek haar als collega ervaren. “Iemand die met gedrevenheid haar raadswerk deed. Zowel verbaal als nonverbaal kon jij de dingen zeggen. Was jij het niet eens met de gang van zaken, dan kon je zo ‘zuunig kieken’.”

Niet makkelijk

Aline zei erg zenuwachtig te zijn omdat de aandacht nu haarzelf betrof. “Het is niet makkelijk het raadswerk los te laten, maar het is wel goed zo.” Ze bedankte iedereen die hun stem aan PE toevertrouwde. “Ik heb me graag ingezet.” Ook bedankte ze haar gezin voor de ruimte die ze kreeg om zich voor de gemeenschap in te zetten. “Hoe vaak zagen ze me niet achter de pc duiken of op de fiets weggaan richting het gemeentehuis.”
René Arts zegt klaar te zijn om Aline op te volgen als fractievoorzitter van PE. De afgelopen twee jaar was hij vice-fractievoorzitter en is zes jaar fractievoorzitter van de plaatselijke SP geweest. Ondanks de ‘troonswisseling’ zal er inhoudelijk weinig veranderen. “We staan nog steeds achter hetzelfde verkiezingsprogramma en uiteraard achter het Collegeprogramma. Daarnaast wordt de koers van PE ook door anderen bepaald dan alleen door mij.”

Belangen kiezers behartigen

Anneke Knoppert is donderdag door gemeenteraad geïnstalleerd als nieuw raadslid voor PE. Zij was de partij al van dienst als fractievertegenwoordiger, en neemt de portefeuille ruimte voor haar rekening.
“Ik heb altijd sterk de behoefte gehad om maatschappelijk betrokken te zijn bij de omgeving waarin ik woon”, motiveert Anneke haar keuze voor de plaatselijke politiek. “Als raadslid sta ik, net als de andere PE fractieleden, achter ons verkiezingsprogramma en achter het Collegeprogramma. Ik zal daarom mijn best doen als raadslid om de belangen van onze kiezers te behartigen.”
Het kersverse raadslid heeft geen baan buitenshuis. Sinds de komst van haar kinderen heeft Anneke altijd vrijwilligerswerk verricht. “Door onze regelmatige verhuizingen heb ik veel verschillende dingen kunnen doen. Administratie bij een consultatiebureau, peuterspeelzaalwerk in een achterstandswijk, Nederlandse taallessen aan een mevrouw van Turkse afkomst (en Nederlandse taallessen aan mijn eigen kinderen), bibliotheekwerk bij verschillende scholen tot secretaris van de ouderraad op Groevenbeek.”