Fietstocht kunst kijken

geplaatst in: 2013, Algemeen | 0

Progressief Ermelo vindt kunst in de openbare ruimte belangrijk. Kortgeleden organiseerden wij daarom een fietstocht langs de belangrijkste beelden in ons dorp. Hoewel het weer ons niet heel goedgezind was, was er een flinke groep belangstellenden op komen dagen.

 

We hebben samen naar beelden gekeken en samen besproken wat we daarvan vinden. We hebben ons afgevraagd wat kunstenaars voor bedoelingen gehad hebben met hun werk. We hebben ons soms ook afgevraagd wat iets moest voorstellen en of er niet een bordje bij moest staan. Sommigen vonden “beertje” lief; anderen wilden “de pauw” prominent op het Pauwenplein, kortom, het was een levendige avond!

Progressief Ermelo wil zich hard maken voor een helder en eenduidig kunstbeleid. Een beleid waarbij het niet gaat over mooi of lelijk. Het zal ook niet gaan over “of-het-ergens-op-lijkt-of-juist-nergens-op-lijkt”. Wij vinden het belangrijk, dat nieuw aan te schaffen kunst in een kader past, dat het imago van Ermelo versterkt. We vinden ook dat we zorgvuldig om moeten gaan met kunst die al in ons dorp aanwezig is. We hebben gezien dat een flink aantal beelden onzorgvuldig geplaatst zijn. Dat beelden beter tot hun recht zouden komen als ze op een andere plek zouden staan, of op een andere sokkel, of vijf meter verderop. Soms was het ook heel duidelijk dat een beeld dringend een schoonmaakbeurt nodig heeft.

Het was leuk om hierover van gedachten te wisselen met alle deelnemers. Wij kunnen daar onze kunstplannen weer verder mee aanscherpen en we hebben kunnen zien dat we bezig zijn met een koers die onze kiezers aanspreekt!