Een groen, gezellig en autovrij Raadhuisplein

geplaatst in: 2013, Algemeen | 0

Dat is de uitkomst van de 50 gesprekken die Progressief Ermelo afgelopen zaterdag gevoerd heeft met inwoners en bezoekers van het centrum. Op de vraag of het Raadhuisplein zijn huidige functie als parkeerplaats zou moeten behouden of dat het autovrij zou moeten worden en ingericht als een ontmoetingsplaats, liet 80% weten dat hun voorkeur uitgaat naar een autovrij plein ingericht met veel groen en bankjes en misschien zelfs wel een vast podium voor optredens. Uiteraard moeten er wel invalide parkeerplaatsen beschikbaar blijven en ook moeten de trouwauto’s nog tot aan de ingang van het gemeentehuis kunnen rijden. Dit gemeentehuis mag trouwens best wat beter zichtbaar zijn vanaf de Stationsstraat. Ook terrasjes, al dan niet van de al aanwezige omringende horeca, staan op het verlanglijstje. Het feit dat je iets verder moet lopen om bij de winkels te komen is voor de meesten geen bezwaar zolang er maar voldoende gratis parkeergelegenheid blijft. Nog een tip van een paar inwoners: Wanneer het plein dan eenmaal klaar is, zou het mooi zijn om daar dan ook de weekmarkt te houden. Het liefst in de middag en begin van de avond zodat ook de mensen die overdag naar hun werk gaan er weer hun boodschappen kunnen doen. In dezelfde gesprekken heeft Progressief Ermelo ook vragen gesteld over het tussengebied (van de Rabobank tot de molen/Verbinding). Moet dit gebied een andere functie krijgen, bijvoorbeeld meer wonen en dienstverlenende bedrijven, of moet geprobeerd worden de winkels weer vol te krijgen? En wat vindt u van meer horeca in dit gebied? Een ruime meerderheid geeft de voorkeur aan woningen, al dan niet gecombineerd met dienstverlenende bedrijven. Over welke woningen hier dan zouden moeten komen lopen de meningen uiteen: eengezinswoningen, appartementen, seniorenwoningen of woningen juist voor jongeren. Behoefte aan meer horeca in dit gebied lijkt er niet te zijn en hetzelfde geldt ook voor uitbreiding van winkels. Een veilige oversteekplaats ter hoogte van de molen is wel hoognodig volgens de ondervraagden.