Vind je het leuk?

geplaatst in: 2014, Algemeen | 0

Iedere week schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij Progressief Ermelo. Deze week is dat Bea van ’t Hul, raadslid sinds maart 2014.

“Vind je het leuk?”,  vragen vrienden, collega’s of mijn loopmaten me met enige regelmaat. Vind je het leuk om raadslid te zijn? Zeker wel druk? Soms klinkt er ongeloof achter de vraag: hoe kan dit leuk zijn?  Ja, ik vind het leuk!

Leuk is de enorme gevarieerdheid van onderwerpen die voorbij komen. Ik heb namens Progressief Ermelo als aandachtsgebieden: infrastructuur, alles wat boven en onder de grond ligt aan leidingen, wegen en  (groen-)voorzieningen, de Participatiewet en mijn liefhebberij, de sport.

De Participatiewet heeft als doel om zoveel mogelijk mensen met en zonder arbeidshandicap, met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Vanaf 1 januari 2015 moet de gemeente dat gaan uitvoeren. De gemeente krijgt een budget daarvoor, maar daar is wel een bezuiniging over heen gegaan. Het rijk redeneert: als je het dichter bij  de mensen organiseert dan kan het goedkoper.

Een boeiende maar ingewikkelde materie waar ik me in het verdiepen ben. Werkbezoeken aan Proson, de Inclusief Groep en de Sociale Dienst, maar ook van de week aan het Emaus College helpen daarbij. Op het Emaus College worden in het arbeidstrainingscentrum jongeren getraind en voorbereid op het arbeidsproces.
De plus is, mijn inziens, dat er heel veel ervaring en expertise in deze regio is om werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden en naar werk te geleiden. De crux zal echter het beschikbare geld zijn en om de ingewikkelde constructies die in het verleden in regionaal verband aangegaan zijn rondom de sociale werkvoorzieningen goed te hanteren.

Waar ik namens Progressief Ermelo “de  handen niet voor op elkaar kreeg”, volgens een plaatselijke digitale krant, is ons bezwaar tegen het “volhangen” van Ermelo met spandoeken. 
Laat helder zijn, we zijn niet tegen spandoeken.
Zoals Nathalie Overkamp van o.a. ’t Pakhuis aangaf: als organisatie kun je de reclameborden langs de weg niet betalen en spandoeken zijn een zeer handig  en gratis middel om je evenement onder de aandacht te brengen.  Daar kunnen we ons in vinden, maar we begrijpen ook de klachten die we van Ermeloërs kregen:  moet een spandoek nou een paar weken op een beeldbepalend bouwwerk als de muziektent hangen? Of op de mooi  ingerichte rotondes: als ondernemer richt je op jouw kosten een rotonde in en dan wordt jouw naambord verstopt achter zo’n spandoek. Links- of rechtsom moet daar een evenwicht in gevonden kunnen worden.

De handen wél op elkaar voor de Ermelose Brandweer, één van de belangrijkste (vrijwilligers)organisaties in Ermelo. Als raad zijn we gezamenlijk op bezoek geweest om kennis te maken. Een hartelijke ontvangst door commandant Van Asselt en zijn team met uitleg over samenstelling, werkwijze en de gevolgen van de nieuwe samenwerkingsregio.  Hierna  voorlichting en demonstraties waaraan we actief mee konden doen. Ik heb, met o.a. brandweer-buurman Marco Ringelenberg,  een achterklep met hydraulische apparatuur uit een auto geknipt.  Oef wat is dat zwaar zo boven je macht werken, maar wel erg leuk om te ervaren en mee  te doen.

Zoals ik al aangaf; zeer gevarieerd en boeiend het raadslidmaatschap. Ik hoop een inkijkje te hebben gegeven. Interesse, vragen of opmerkingen? Mail me s.v.p. op: b.vanthul@ermelo.nl