De starterslening

geplaatst in: Algemeen | 0


De starterslening is in 2010 in Ermelo ingesteld en bedoeld voor starters op de woningmarkt tot 35 jaar. In feite is de starterslening een 2e hypotheek die je via de gemeente afsluit bovenop je eerste hypotheek. Je komt ervoor in aanmerking als  de basis hypotheek die je afsluit niet voldoende  is om een starterswoning te kopen.
Het voordeel van de starterslening is dat je de eerste 3 jaar niet hoeft af te lossen. Na 3 jaar is er een toets op je inkomen. Hierna begin je naar vermogen af te lossen of de aflossing wordt nog even opgeschort als het financieel nog niet lukt.
Vanaf 2010 hebben er bijna 65 Ermeloërs gebruik van gemaakt. Dus we kunnen concluderen dat het voorziet in een behoefte!

 

Afgelopen donderdag stond de evaluatie van de starterslening op de raadsagenda. Daarnaast een aantal beslispunten over de voorwaarden waaronder de starterslening voortgezet kan worden. Het fonds is namelijk leeg. Dus de gemeente stelt voor om nog een keer 300.000 euro erin te stoppen.
Omdat woningen weer in prijs dalen, de hypotheek rente laag is en de overdrachtsbelasting lager is geworden, hebben we ingestemd om het maximale leenbedrag te verlagen.
Dit gaat van 35.000 naar 25.000 euro we menen dat de meeste jongeren hiermee uit moeten kunnen komen. Meer discussie in de fractie gaf de maximale hoogte van de “verwervingskosten” (het bedrag waarvoor je het huis koopt inclusief kosten koper).
Het college wilde het verlagen naar 210.000 euro, dat is een huis van ongeveer 198.000 euro, waarvoor je nog een lening kunt krijgen. Als we vorige week op Funda keken, dan zijn tot 200.000 zo’n 65 huizen te koop. Het meest appartementen en duplexwoningen, een enkele grondgebonden woning. Dit beperkt de keuze voor startende gezinnen die over het algemeen het liefst een grondgebonden woning willen hebben. Samen met CU en CDA heeft PE een amendement ingediend om die prijs te verhogen naar 225.000 euro. Dit biedt de Ermelose starter net wat meer keuze mogelijkheid om zijn lening in te zetten.
We zijn akkoord gegaan met de overige punten als het loslaten van de bindingseisen, d.w.z. dat je alleen als Ermeloër een lening kunt aanvragen, dit mag per 1 juli 2015 niet meer. Volgens de nieuwe woningwet mag je niemand uitsluiten ergens te gaan wonen. Er was discussie over in de Raad, er is nog geen jurisprudentie: moet Ermelo nu het braafste jongetje van de klas zijn? Onze verwachting is dat er weinig niet-Ermeloërs een starterslening zullen aanvragen en zij die het wel doen, zullen naar ons idee al via werk etc. een binding hebben met Ermelo. Daarbij is in ons vergrijzende dorp wat PE betreft jong bloed van harte welkom!