Wisseling van onderwerp

geplaatst in: Algemeen | 0

Regelmatig schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij Progressief Ermelo. Deze week is dat Sasja Amelunxen, sinds een jaar steunfractielid bij PE.

Ik draai nu bijna een jaar mee in de steunfractie van Progressief Ermelo. Ik ben niet het enige steunfractielid. We doen dit met meerdere leden.
Binnen de steunfractie hebben we afgesproken dat we na een jaar zouden wisselen van commissie. Zo leren we kennis te maken met alle onderwerpen die zich in de gemeente Ermelo  afspelen.
Afgelopen jaar heb ik alles van commissie Maatschappij en Samenleving gevolgd. De interesse in deze commissie is groot omdat ik binnen mijn werk daar ook veel raakvlakken mee heb. Het was en is het jaar van de verschillende transities in de zorg. Ik blijf deze onderwerpen met veel interesse volgen omdat we er nu achter komen hoe alles verloopt en ook werkelijk de uitvoering onder ogen krijgen. Het is nu nog vrij rustig, maar zo langzamerhand komen de praktijkvoorbeelden aan het licht. Het is dan goed om als partij daar kritisch naar te kijken of het goed loopt en zo nodig vragen te stellen of onderwerpen weer aan te kaarten.

Sinds een paar weken heb ik de overstap gemaakt naar de commissie Infrastructuur en Ruimte. Dat is heel wat anders dan Maatschappij en Samenleving. Het is even wennen om daarvan de stukken te lezen. Waarschijnlijk speelt het onbekende een grote rol. Het voorgaande jaar was voor mij een stuk makkelijker omdat de onderwerpen en de vaktaal mij meer bekend was. Als je er al veel meer van weet is  lezen ook een stuk gemakkelijker.
Gelukkig word ik begeleid door het raadslid Anneke Knoppert. Zij is heel deskundig in de onderwerpen Infrastructuur en Ruimte. Ze stopt er ook veel tijd in om op locatie te kijken hoe alles in elkaar steekt en hoorzittingen bij te wonen. Daarnaast gaat ze ook veel in gesprek met de inwoners van Ermelo.
Voor mij dus weer genoeg uitdaging om het een en ander te leren over bijvoorbeeld bestemmingsplannen, structuurontwerpen en verkeer.
Wat betreft de bestemmingsplannen zijn er nu interessante gebieden te onderzoeken en te bespreken. Ik denk hierbij aan het bestemmingsplan het Tonselse Veld en Nijkerkerweg 55/Zeeweg naast 75.
Afgelopen maandag heeft de voltallige (steun)fractie zich laten rondleiden in het gebied Tonselse Veld door een aantal leden van de bewonersgroep Tonselse Veld. We zijn alle belangrijke (knel)punten langs geweest die er toe doen in het nieuwe bestemmingsplan en de bewonersgroep gaf een toelichting, motivatie van hun bezwaren en alternatieve mogelijkheden voor bepaalde (knel)punten. Met de genoemde alternatieven vindt de bewonersgroep de veranderingen minder ingrijpend dan met de voorstellen die nu op tafel liggen. Het was een interessante avond op de fiets door het bos, waar de mogelijke uitbreiding van de Haeghehorst is gepland. Ook de Eendenparkweg en de Harderwijkerweg waren onderdeel van de route. Door ook werkelijk het gebied te bezoeken en met eigen ogen te aanschouwen, is dit een goede aanvulling op de informatie  en tekeningen op papier.
Naast deze onderwerpen vindt Progressief Ermelo het ook belangrijk dat de gemeente Ermelo  het groene karakter blijft behouden. Zorgvuldig omgaan met bomen vinden wij dan ook van groot belang!