Een lintje voor Dirk de Vries Reilingh

geplaatst in: Algemeen | 0


Voor zijn tomeloze inzet voor de progressieve politiek in Ermelo en stichting Schapedrift is Progressief Ermeloër Dirk de Vries Reilingh op vrijdag 24 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Volgens de raadsleden en het bestuur van PE een welverdiende erkenning voor het ‘groene geweten’ van onze partij. Dirk heeft veel kennis op het gebied van natuur en milieu en dit gecombineerd met zijn enorme inzet, is van grote waarde voor ons als partij.

Vrijwel direct nadat Dirk in 1972 met zijn gezin aan de Steijnlaan kwam wonen, is hij actief geworden in de Ermelose politiek bij de partij Ermelo 2000. Eén van de eerste onderwerpen waar hij zich mee bezig hield was de geplande rondweg over de Groevenbeekse heide. Als natuurliefhebber was alleen al het idee van zo’n weg hem een doorn in het oog en hij heeft zich als lid van deze nieuwe progressieve partij dan ook met hand en tand tegen verzet. En met succes zoals we allemaal kunnen zien.

Toen er in 1980 voorbereidende gesprekken gevoerd werden over een samenwerking tussen Ermelo 2000, de PvdA en D66, was Dirk een van de gesprekspartners. In 1986 was het zover en werd de Progressieve Federatie opgericht, waarvoor hij namens Ermelo 2000 op de kandidatenlijst stond. Na een breuk tussen deze partijen in 1990, werd op 18 november 1993 Progressief Ermelo opgericht.

Zijn liefde voor de natuur en het milieu heeft Dirk tijdens zijn nu alweer ruim 40 jarige politieke loopbaan veelvuldig laten blijken. Zo heeft hij als wethouder voor Progressief Ermelo aan de wieg gestaan van de gedifferentieerde tarieven voor het ophalen van huisvuil (Diftar). Toen een nieuw en niet onomstreden systeem wat inmiddels zijn waarde meer dan bewezen heeft omdat het én beter is voor het milieu én het de Ermelose burgers veel geld bespaart.
Als wethouder heeft Dirk zich ook ingezet voor een schaapskooi op de Ermelose heide. Zijn gedachte was dat de kudde de heide zou begrazen en tevens de toeristen een extra attractie zou bezorgen. Na zijn periode als wethouder heeft hij zich met alle kennis en kracht gestort op de realisering van de schaapskooi. En met groot succes. Het is nu de grootste kudde van Nederland er komen jaarlijks 80.000 bezoekers naar de schaapskooi en het bijbehorende educatieve ontmoetingscentrum.

Na de officiële uitreiking van de onderscheiding door burgemeester Baars in de theaterzaal van de Dialoog, was er een gezellige bijeenkomst in het Wapen van Ermelo. In de middag heeft Dirk in aanwezigheid van familie, vrienden, partijgenoten en mede Schapendrifters zijn cadeau van PE, een mooie notenboom, geplant bij de schaapskooi.

 

Voor meer foto’s van deze dag verwijzen wij u via deze link naar het album op Facebook.