Iets anders dan lezen

geplaatst in: Algemeen | 0

Regelmatig schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij Progressief Ermelo. Deze keer is dat Sasja Amelunxen, sinds een jaar steunfractielid bij PE.

Bij elke fractievergadering komt altijd veel leeswerk kijken. Maar er is ook een andere kant aan steunfractielid zijn. Zo zag ik laatst de  uitnodiging van de maatjesmiddag van de Inclusief Groep in Nunspeet voorbij komen. Echter het was een uitnodiging voor raadsleden dus het was een grote kans dat ik niet mee zou kunnen. Maar zoals ik ben zei ik dat mijn interesse groot is en dat ik toch wel heel erg graag van deze uitnodiging gebruik zou willen maken. Vorig jaar waren de raadsleden Alex en Anneke geweest maar door een druk bezette agenda ging het dit keer voor hen niet lukken. De vraag of ik mocht komen als niet-raadslid werd uitgezet naar de Inclusief Groep en ik kreeg daarop een leuke mail terug dat ik van harte welkom was.

Een warm welkom was het zeker! Bij binnenkomst werd ik hartelijk ontvangen door de receptioniste Joke. Leuk om te zien dat iemand zo geniet van het werk wat ze doet. Daarna werden we opgevangen door Evelien Versluis, de communicatiemedewerker van Inclusief Groep. In het restaurant kwamen de raadsleden en de medewerkers tezamen. Er werd een inleiding gegeven door directeur Gert Jan Gerrits.  Een gezamenlijke foto werd er gemaakt en daarna mocht ik meelopen met Fatima Sheikh. De raadsleden werden gekoppeld aan een medewerker die beiden dezelfde woonplaats hebben. Fatima werkt op de afdeling inpak en montage. Ik mocht plaatsnemen op haar stoel en zij deed mij het inpakwerk voor. Fatima is heel bedreven in het werk; voor mij viel het niet mee!
Het inpakwerk is afwisselend. Je bent steeds met verschillenden inpakwerkzaamheden bezig. Dat maakt het dan niet eentonig en blijft het uitdagend. Fatima werkt 5 dagen in de week en in het weekend is ze vrij om haar huis te poetsen en boodschappen te doen, zoals zij zelf zegt. Ze maakt lange dagen maar is wel heel blij en trots op het werk wat ze heeft.

Inclusief Groep doet er veel aan om de medewerkers dichterbij het werk in de maatschappij te krijgen. Voor de medewerkers is dit best lastig omdat ze het werk wat ze nu doen vertrouwd vinden en liever vanuit de medewerker gezien contacten hebben met gelijk gestemde mensen. Er wordt dan ook veel energie gestopt om de medewerkers mogelijkheden te geven om zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen ze naast het werk ook lessen volgen in Nederlands, Rekenen en/of de AKA behalen. AKA staat voor Arbeids  Gekwalifiseerd Assistent. Met dit diploma kunnen ze instromen in bedrijven buiten de Inclusief Groep. Ria Winkelhorst is één van de docenten die de medewerkers ondersteunt in onder andere de lessen Nederlands en rekenen. Er komen ook nog een aantal andere onderwerpen voorbij. Zo worden er ook lessen gegeven met het onderwerp stemmen en de politiek.

Inclusief Groep werkt  ook met een flexpool. Beneden in de gang, dichtbij het restaurant, hangt  een vacaturebord en foto’s van medewerkers die in de flexpool zitten. Fatima zit in de flexpool. Als men in de flexpool zit, wordt men ook gevraagd om ergens anders tijdelijk te werken. Het is ook een stap om kennis te maken met werken buiten Inclusief Groep. Door foto’s op te hangen van deze medewerkers in de flexpool, hopen ze andere medewerkers te motiveren om toch ook die stap te zetten. Onder elkaar kunnen ze de ervaringen delen. Als men van elkaar weet wat voor werk men doet, is de kans groter dat men toch die stap gaat nemen. Bij Inclusief Groep is er veel kennis aanwezig om de medewerkers in dit proces te ondersteunen. Het vraagt van alle kanten de juiste insteek en inzet om de overstap naar buiten toe te kunnen maken. Wel met in het achterhoofd dat deze verandering niet voor iedereen haalbaar is.
De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje. Volgend jaar, als mijn agenda het toe laat,  ben ik er zeker weer bij!