Inzamelen kleine PET-flesjes en blikjes

geplaatst in: Algemeen | 0


In de raadsvergadering van 2 juli is de door Progressief Ermelo geïnitieerde en door alle overige partijen mede ingediende motie over het inzamelen van kleine PET-flesjes en blikjes aangenomen.

Staatssecretaris Mansveld heeft namelijk besloten dat gemeenten mogen experimenteren met een vergoeding voor ingezamelde kleine PET-flesjes en blikjes. Deze kunnen door maatschappelijke organisaties zoals scholen, sportverenigingen etc. ingezameld worden, waarna de gemeente hen hiervoor een financiële vergoeding geeft. Deze vergoeding wordt dan weer terugbetaald door het bedrijfsleven.
De eerste gemeenten kunnen hier al op 1 januari 2016 mee beginnen, dit zijn de zogenaamde pilotgemeenten.

De overige gemeenten kunnen vanaf 2018 meedoen. De ingediende motie heeft het College opgedragen om zich zo snel mogelijk aan te melden zodat Ermelo als pilotgemeente mee kan doen.

Omdat zwerfvuil voor een groot deel bestaat uit juist deze flesjes en blikjes, denken wij dat dit een goede manier is om dit zwerfvuil tegen te gaan. Dus, een schoner Ermelo en een extra financiële vergoeding voor de maatschappelijke organisaties die meedoen; wat je noemt een echte win-win situatie!