Voldoende sociale woningbouw, gaat het dan toch (eindelijk) gebeuren?

geplaatst in: Algemeen | 0

Progressief Ermelo zet zich al vanaf haar oprichting in voor meer sociale woningbouw. Tegenwoordig doen alle andere partijen dat gelukkig ook. Maar omdat wij jarenlang als een roepende in de woestijn zijn geweest is er inmiddels een heel groot tekort aan goedkope huur- en koopwoningen ontstaan.

Gelukkig heeft de raad afgelopen donderdag besloten om de Verordening Sociale Woningbouw vast te stellen. Unaniem! Dit betekent dat voortaan alle nieuwe huizenbouwplannen voor minstens 50% moeten bestaan uit goedkope huur- en koopwoningen én dat deze woningen ook minstens 10 jaar als zodanig beschikbaar moeten blijven (dus geen herhaling van Groevenbeek Noord).

Een onderdeel van deze verordening is het zgn. vereveningsfonds. Mocht een plan echt niet kunnen voldoen aan de eis van 50% sociale woningen dan kan de ontwikkelaar een boete per niet goedkope woning in een spaarpot stoppen waar ontwikkelaars die juist méér dan 50% goedkope woningen bouwen dan weer geld kunnen uithalen om die extra goedkope woningen te bouwen. Er was in de raadsvergadering wat gedoe over de hoogte van de boete, maar laten wij eerlijk zijn: wij moeten gewoon niet meer meegaan in het verhaal van ontwikkelaars over “dat het financieel niet uit kan”. Dat excuus hebben wij nu vaak genoeg gehoord van voorgaande wethouders. Dit (50% sociale woningen) is wat de raad unaniem wil en dan is de raad er ook zelf bij om ervoor te zorgen dat dit ook gebeurt. Wat dat betreft gaat Progressief Ermelo er vanuit dat het spaarpotje van het vereveningsfonds gewoon leeg blijft.