Een eigen huis, een plek onder de zon

geplaatst in: Algemeen | 0

Wonen. Meer dan een dak boven je hoofd. Een plek waar je je thuis voelt. Op jezelf. Met een gezin. Met een partner. Met zorg. Of zorgen. Nu en in de toekomst. In de stad. Of juist buitenaf. Appartement. Villa. Rijtjeswoning.

Woorden die duidelijk maken dat wonen iedereen raakt. Waar iedereen wat van vindt. Maar ook dat iedereen wat anders wil. En daar komen we maar op één manier achter. Met elkaar in gesprek over wonen. En dan over wonen in de breedste zin van het woord. Hoe verdelen we woningen eerlijk? Hoe zorgen we dat de juiste woningen worden gebouwd? Dat door de gemeente gesubsidieerde woningen betaalbaar blijven en niet drie jaar na oplevering voor veel meer geld worden doorverkocht.

Progressief Ermelo heeft daar duidelijke ideeën over. Waar we ons de komende tijd voor willen inzetten. Een van de ideeën is actieve grondpolitiek. En zelf woningen ontwikkelen. Maximale sturing op hetgeen er gebouwd gaat worden. Zoals tijdelijke woningen. Voor doelgroepen waar nu veel te weinig aanbod voor is. Zitten daar risico’s aan? Uiteraard! Daarom moeten deze vooraf helder in beeld zijn. Zodat de raad haar kaderstellende en controlerende rol  goed kan vervullen.

Maar ook zijn wij van mening dat niet elk vrij plekje vol gebouwd kan worden. Zoals aan het Pretoriusplein. Wonen is namelijk meer dan alleen maar het groeperen van woningen. Ook de leefomgeving, voorzieningen en ontsluitingen spelen daarbij een rol. Dan is het dus beter om soms niet te bouwen, maar juist een groen park te realiseren. Of juist ergens meer de lucht in te gaan, zodat er goedkopere woningen gerealiseerd kunnen worden.

De komende tijd zal wonen vaak besproken worden in de raad. Er komen namelijk diverse voorstellen aan. En daarmee kunnen we de rol als raad goed invullen: in gesprek met de deskundigen aan de tafels komen tot kaders met als doel de juiste woningen te bouwen. En controleren of dit ook echt gebeurt!