Lang in armoede leven is ellendig

geplaatst in: Algemeen | 0

                                                                                                                                                         Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau telt Ermelo op dit moment 1017 mensen, waaronder kinderen, die in armoede leven. Dat komt neer op ongeveer 4% van het totaalaantal inwoners van onze gemeente. Met dat percentage steekt Ermelo overigens nog gunstig af ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat ligt nog hoger.

Maar wat is armoede, wanneer ben je arm? Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Duidelijk is dat armoede in Nederland natuurlijk niet te vergelijken is met armoede in landen waar allerlei narigheid aan de hand is (oorlog, droogte en hongersnood) Het Sociaal en Cultureel Planbureau definieert armoede als volgt: “Mensen zijn arm wanneer ze gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden”.                                               

Tot zover de theorie. Nu de praktijk. Hoe is het om in armoede te leven? Om dat enigszins te ervaren, bezocht een afvaardiging van de fractie van Progressief Ermelo vorige week het zogenaamde “Beleefhuis” in Harderwijk. Daar werden we geconfronteerd met echte situaties van mensen in armoede. Zo werd ons een indringend geval voorgelegd van een gezin met twee opgroeiende kinderen. Welke keuzes moet zo’n huishouden maken om met maar 55 euro in de portemonnee de week door te komen? Moeilijk. De stress en de schaamte die het met zich mee brengt. Hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt. Het risico op het maken van schulden is groot. En dan de vooroordelen die er bestaan over arme mensen. Die variëren van ‘eigen schuld dikke bult’ en ‘bijstandstrekkers zijn profiteurs’ tot ‘stop maar met roken’ en ‘doe die hond maar de deur uit’. Natuurlijk zijn er mensen die hun armlastigheid zelf in de hand hebben gewerkt. Zij zijn verantwoordelijk. Maar dat is geen reden niet te helpen. Bestrijden van armoede en helpen bij schulden is belangrijk. Zonder dat verliezen mensen perspectief op de toekomst.                                                                                           

Het Beleefhuis is een initiatief van de PvdA Noordwest-Veluwe.        Bezoek op aanvraag. E-mail: beleefhuisharderwijk@gmail.com