Landgoed Ullerberg; een werkbezoek

geplaatst in: Algemeen | 0

In het kader van de werkbezoeken die Progressief Ermelo regelmatig aflegt zijn fractievoorzitter Anneke Knoppert, raadslid René Arts en fractievertegenwoordiger Aad Bezemer donderdag 31 oktober jl. naar Landgoed Ullerberg in de Leuvenumse bossen gefietst.

Landgoed Ullerberg is al sinds 1923 in eigendom van de familie Waller. Ooit begonnen als buitenhuis voor één gezin, worden de vier aanwezige woningen nu verhuurd (vakantie of zakelijk). Het grote huis wordt ook gebruikt als familiehuis. Het beheer is ondergebracht in een stichting waarvan alle familieleden (op dit moment 40) aandeelhouder zijn. De al vanaf het ontstaan van het Landgoed aanwezige heidegolfbaan is nog steeds in gebruik.

In het begin werden inkomsten voor het Landgoed gehaald uit houtkap, later kwam daar zandafgraving bij. Het daardoor ontstane gat heeft tot begin van deze eeuw dienstgedaan als vuilstortplaats voor o.a. de gemeente Ermelo. Na sluiting van de vuilstortplaats is het gat afgedekt en is er in 2018 een golfbaan op aangelegd welke verpacht wordt aan The Links Valley, Nederlands’ eerste omkeerbare golbbaan. Ook zijn er verbeteringen aangebracht t.b.v. de natuur en de biodiversiteit zoals bijvoorbeeld de aanleg van heidecorridors.

Wij hebben een interessant gesprek gehad en een mooie rondleiding over het Landgoed gekregen. Er is onder andere gesproken over natuurbeheer, de samenwerking met de gemeente en het al dan niet aanleggen van een fietspad over het landgoed.