Vuurwerk

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Lida Veenstra – Vuurwerk was booming deze maand. Nadat het vuurwerk zelf was uitgedoofd, laaide de discussie erover juist op. De bal ligt tot nu toe bij de gemeentes om binnen de eigen samenleving vuurwerkgebruik anders te reguleren, bijvoorbeeld door vuurwerk-vrije zones aan te wijzen, al dan niet ‘vrijwillig’. Maar naleving en handhaving hiervan lijkt een onuitvoerbare taak te zijn. 

Dit onderwerp is groter dan het lokale niveau, en gelukkig trekken het Kabinet en de Tweede Kamer het nu naar zich toe. Een voorstel voor een verbod op knalvuurwerk- en vuurpijlen is aangekondigd. Wat Progressief Ermelo betreft mag het nog een stap verder gaan: alleen met een algeheel (landelijk) verbod op consumentenvuurwerk los je de problemen rondom vuurwerk op. 

Welke problemen zijn dat ook alweer? Vuurwerk (ook legaal siervuurwerk) leidt elk jaar tot letsel en tot dodelijke slachtoffers; het nodigt kennelijk uit tot onacceptabel en asociaal gedrag tegenover hulpverleners; het belast het milieu; het leidt tot benauwdheid bij mensen die daar gevoelig voor zijn; het betekent stress bij (huis)dieren; het leidt elk jaar tot brandschades. Waarom is het dan toch legaal? 

Denk jij er ook zo over en wil je je stem laten horen? Teken dan de petitie op www.vuurwerkmanifest.nl