Een dorp in een dorp

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Alex Kleijnen – Eind januari jl. was ik samen met Jos van der Deure aanwezig op de ‘maatschappelijke beursvloer’ van Ermelo. Het was ons te doen om aandacht te vragen voor het groeiend aantal mensen met dementie. Ook ‘s Heerenloo was met een stand present. Zij gaven informatie over de activerende bezigheden die deze zorginstelling haar cliënten/bewoners aanbiedt. Een bezoek op locatie was desgevraagd geen probleem, zo werd mij verzekerd.

Zodoende was ik afgelopen dinsdag samen met Anneke Knoppert te gast op het boomrijke woonzorgpark; feitelijk een dorp in het dorp Ermelo. Benieuwd naar de scholing en werkzaamheden van de cliënten/bewoners. Wendy van Beekum was onze gastvrouw. Onze toer startte bij het Recycle Atelier. Van afgedankt wit- en bruingoed wordt hier het ijzer, aluminium en andere metalen ten behoeve van hergebruik gescheiden. Een mooi duurzaamheidsproject. Vervolgens togen we naar Media Omroep VED. Hier kunnen cliënten terecht met belangstelling voor computers, het maken van radio en televisieprogramma’s en sociale media. Via de kaarsenmakerij en de wasserij kwamen we bij een kleine werkplaats waar zakjes met noten en gedroogde zuidvruchten worden gevuld en van stickers worden voorzien ten behoeve van natuurwinkel Best of Bio. Ook liepen we nog even binnen bij de Repro-Postkamer waar men met drukwerk bezig is en waar de interne post wordt gesorteerd en bezorgd.  Onze rondgang eindigde bij rijksmonument De Oude School. Tegenwoordig is dit een restaurant waar ook cliënten/bewoners leren in de bediening en de keuken te werken. En toen was de tijd om. De middag was voorbijgevlogen. Geen gelegenheid meer om nog de Klinkboerderij met het kleinvee en de moestuin te bezoeken, maar dat zullen we binnenkort op eigen gelegenheid doen.

We hebben een goede indruk gekregen van het dagelijkse ‘reilen en zeilen’ van de activerende dagbesteding van deze grote zorginstelling binnen onze gemeente. De gemoedelijke omgang tussen medewerkers en bewoners is hartverwarmend om te zien. Hartelijk dank Wendy voor de mooie en leerzame rondleiding!