Groen moet je doen!

geplaatst in: Algemeen, column | 0

Door Anneke Knoppert – De tuincentra hebben een top voorjaar gehad. De meeste mensen moesten vanaf maart zoveel mogelijk thuiswerken en uitstapjes waren maar heel beperkt mogelijk. Doordat het sociale leven bijna op nul stond, brachten de meesten van ons noodgedwongen veel tijd door in en rond het huis. Omdat het ook nog eens een uitzonderlijk mooi en warm voorjaar was, zijn er heel wat tuinen gespit, planten gepoot, graszoden gelegd en potten gevuld. Wandelend door Ermelo is in veel tuinen het resultaat hiervan te zien.

Een groene omgeving is niet alleen mooi. Het zorgt er ook voor dat het regenwater niet allemaal direct het riool in spoelt, dat de vogels en insecten volop voedsel kunnen vinden en, zeker niet onbelangrijk met de steeds warmere zomers, het geeft verkoeling in en om ons huis. Onderzoeken hebben bovendien aangetoond dat mensen zich in een groene omgeving gelukkiger, gezonder en meer ontspannen voelen.

De gemeente speelt hierop in door mensen de gelegenheid te geven mee te denken over het groen in hun directe woonomgeving. Er zijn al diverse voorbeelden van ouderwetse gemeenteperkjes die door omwonenden, met hulp van de gemeente, opnieuw ingericht zijn. In mijn eigen wijk zijn er bijvoorbeeld stenen speelveldjes veranderd in mooie grasvelden, is er een heus moestuincomplex gekomen en ligt er nu een klein parkje met fruitbomen en een kruidentuin op de plek waar nog maar een paar maanden geleden een vervallen speeltuintje was. En dan is er nog het Pretoriusplein dat langzaamaan verandert in een Pretoriuspark. Wat al deze groene projecten met elkaar gemeen hebben, is dat inwoners samen het initiatief genomen hebben om hun directe leefomgeving groener, mooier en socialer te maken. Met hulp van het Leefbaarheidsteam en de Buitendienst van de gemeente worden de plannen uitgevoerd, waarna de omwonenden samen voor het onderhoud zorgen. Dat dit laatste goed is voor de onderlinge contacten, weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Je loopt immers veel makkelijker naar buiten om een praatje aan te knopen wanneer een van je buren in de gezamenlijke tuin bezig is.

Zijn dit soort plannen (nog) te groot voor u? De gemeente heeft zich onlangs aangesloten bij de stichting Steenbreek: “Tegel eruit, plantje erin”. U kunt dus ook in het klein meedoen met het vergroenen van uw directe omgeving.

Informatie kunt u vragen bij de gemeente, een enthousiaste rondleiding langs bovengenoemde projecten doe ik met veel plezier zelf!