Van afval naar grondstof

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Lida Veenstra – Afval produceren we allemaal, en het lijkt bijna vanzelfsprekend dat dat ‘netjes’ uit ons zicht verdwijnt. Omrin (Fries voor ‘kringloop’) is het bedrijf dat ons afval verwerkt, en de resultaten daarvan werden aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het was beslist een optimistisch stemmend verhaal.

Ten eerste wordt ons Ermelose afval verwerkt door het meest duurzame en innovatieve bedrijf in de Nederlandse afvalmarkt. Ook op Europees niveau is Omrin koploper in circulaire economie.

Ten tweede ‘doet’ Ermelo het helemaal niet slecht als het gaat om afval. Onze gemeente loopt mooi in de pas met de nationale doelstelling voor de hoeveelheid restafval per persoon. En ook maken wij goed gebruik van de verschillende manieren van afvalscheiding (glas, drankkartons, blik, textiel, gft, papier, klein chemisch afval, … ).

Ten derde: Omrin is een publiek bedrijf, alle aandeelhouders zijn deelnemende gemeentes. Zo houden we alles mooi zelf in de hand.

Wat kan er nog beter? Omrin blijft investeren in nieuwe technologie, om ons afval nog vergaander te scheiden tot herbruikbare grondstoffen, en in het ontwikkelen van toepassingen hiervoor. Als burgers hebben wij zelf invloed. Wanneer iedereen zijn afval aanlevert op de manier zoals dat is bedoeld, helpt het echt om het verschil te maken.

Moet het ook beter? Jazeker, al was het alleen maar omdat de landelijke ambities verder reiken dan waar we nu zijn: minder restafval per persoon, en een nog hogere mate van afvalscheiding tot herbruikbare grondstoffen.

En hoe zit het dan met ons plastic? Dat wij in Ermelo ons plastic-afval in de grijze container gooien, betekent niet dat het op de grote hoop verdwijnt. Integendeel, de nascheidingsinstallatie in Heerenveen doet het juist beter dan dat wij het plastic zelf wij zelf zouden scheiden.