Op pad met de BOA’s

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Evelien Kars – Onlangs mocht ik een avond op pad met de dienstdoende BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), ook wel handhaving in de volksmond. Een leerzame ervaring. Niet alleen om te horen waar zij precies verantwoordelijk voor zijn, maar ook om te zien hoe zij te werk gaan. Zeker in de tijden van Corona is het niet eenvoudig. Regels die steeds veranderen, de lange periode van de lockdown, het mooie weer. Allemaal zaken waardoor het naleven van de regels veel vraagt, ook van de BOA’s. Handhaving die samen opgepakt wordt met de buurgemeenten Harderwijk en Putten. En met de politie.

Hoe de avond eruitzag? Heel divers! Van controle op permanente bewoning op vakantieparken tot controle avondklok. Maar ook twee meiden, met eten van de Mac, maar zonder ID, na zonsondergang bij strand Horst. Een fietsende puber zonder licht, met telefoon in de hand.

Tussendoor een gesprek met een horecaondernemer over hoe lastig deze tijd is. Verkoop voor “to go” mag, maar ondertussen gaan mensen zitten op de nabijgelegen plantenbakken. Waardoor de 1,5 meter weer in het gedrang komt. En dan moet je als ondernemer weer voor politieagent spelen.

Verder nog een camper die op een niet camper-plek wilde overnachten. Een verwarde cliënt van GGZ – hij was ingeënt dus dan gold de avondklok toch niet meer?

En dan rijdend van plek naar plek, zie je hoe de BOA’s te werk gaan. Welke afwegingen zij maken. Raak je aan de praat over hoe zij tegen zaken aankijken. Continue in gesprek met mensen, respectvol en gericht op het uitleggen van het waarom. En dan kan ik alleen maar constateren dat zij veel meer doen dan ik tot dat moment wist. Dat het naar buiten toe soms lastig uitleggen is waar de grens tussen politie en BOA ligt. Niet alleen voor mij, maar ook voor de inwoners.

Of mijn pubers blij zijn met dit werkbezoek? Tja… Op sommige punten zal ik door de verhalen van de BOA’s mogelijk voorzichtiger zijn. Maar dan denk ik terug aan de houding van de BOA’s: uitleggen van het waarom, in gesprek en respectvol! Niet anders dan anders.