Op avontuur, met blinddoek en rolstoel

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Evelien Kars- Enige tijd geleden mocht ik aanschuiven bij het overleg van de Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid. Een groep vrijwilligers die adviseert over hoe het staat met de toegankelijkheid van Ermelo, voor mensen met een rolstoel, visuele handicap of anderszins. Een van de signalen die daar naar voren kwam, betrof de hoeveelheid drempels die genomen moet worden – letterlijk – als mensen vervoerd moeten worden in een rolstoel naar bijvoorbeeld hun dagbesteding.

Dus toen Henriët de Weerd mij uitnodigde dit eens aan den lijve te ondervinden, heb ik die kans met twee handen aangegrepen.

Nadat ik netjes met de rolstoel via de lift in de auto was getild en de rolstoel was vastgemaakt, kon de rit beginnen. Wel eerst nog even de blinddoek voor. Chauffeur Alfred (van TCZ) wenste mij sterkte met het avontuur. En het was een enorm avontuur. Alfred rijdt geregeld met deze bussen in de omgeving, maar hij gaf direct aan dat Ermelo wel de kroon spant met drempels, Drempelo werd er ook al gekscherend gezegd. Hij had kaartvoorlezer Ida meegenomen om hem van de juiste aanwijzingen te voorzien.

We hebben ruim een half uur in de bebouwde kom van Ermelo rondgereden. En ik kan u zeggen: dat was op veel momenten geen pretje. Nu ben ik ook wagenziek, dus dat helpt niet mee. Maar ook het feit dat je in een rolstoel zit en letterlijk door elkaar gehusseld wordt. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik na ongeveer 10 minuten mijn blinddoek heb afgedaan.

En of dit dan direct zomaar op te lossen is? Nee, dat is het helaas niet. Maar door het te ervaren, ga je wel anders kijken naar vraagstukken en oplossingen. Tijdens de busrit hebben we het daar ook uitvoerig over gehad: het start bij bewustwording, het planten van een zaadje. Ook over andere praktische zaken zoals het vrij houden van geleidelijnen. Of de positie van de geleidelijnen. Over de mobiliteitstrainingen van Bartiméus om routes in je hoofd te krijgen en zo je zelfredzaamheid te vergroten.

Henriët ik wil je bedanken voor de leuke, leerzame en mooie middag, het was plezierig zo met je op te trekken! En je kamer te mogen zien, met prachtige kunstwerken. Ik kom graag nog eens aan, om het over andere onderwerpen te hebben.

En ook Alfred en Ida bedankt voor jullie tijd, het was een ervaring die ik niet snel vergeet. Een ervaring die ik anderen ook aanraad te ondergaan, gewoon omdat het letterlijk je blik op zaken verandert. Zoals we al zeiden tegen elkaar tijdens de rit: we kunnen het niet oplossen, maar het zaadje van bewustwording kunnen we wel planten. 

Om vervolgens een week later een link van Alfred te ontvangen over zeer innovatieve en slimme drempels, zou toch mooi zijn als we hier iets mee kunnen in Ermelo! https://www.aldautomotive.nl/over-ons/nieuws-en-persberichten/ArticleID/4156/Innovatie-van-de-Maand-de-slimme-verkeersdrempel 

N.B. de route die we gereden hebben is als volgt: Vertrek Wittenkamp, rij de Van Beekweg op, eind links Pastorieweg op, vervolgens verplicht rechts, rotonde gelijk rechts, Putterweg op, volgende rotonde gelijk rechts, Hamburgerweg op, gelijk eerste links (schuin nemen) Smutslaan in, met bocht mee naar rechts, blijf op Smutslaan, kruising Paul Krugerweg links, op terrein Proson (nummer 43b) keren, terug Paul Krugerweg op, bij kruising Hamburgerweg links Hamburgerweg op, rotonde eerste afslag Oude Telgterweg in, einde weg links Dirk Staalweg op, einde rechts, weer einde rechts de Stationsstraat in, dan direct links Molenweg in (na pinautomaat), op eerste kruising rechts Eikenlaan in, einde links Julianalaan in, einde rechts (Wilhelminalaan) en direct weer links (Julianalaan), Julianalaan gaat (na rotonde Kolbaanweg) over in de Fokko Kortlanglaan, dan eerste links, blijft Fokko Kortlanglaan, langs de Oude school Ermelo, hele weg uitrijden tot Horsterweg, hier steek je recht over de Zeeweg op, dan links de Korpersteeg op, einde rechts Oude Nijkerkerweg op, op de rotonde ga je links de Telgterweg op, deze gaat over in de Hamburgerweg, dan ga je na de Gulf links de Dirk Staalweg op, dan ga je rechts de Oude Telgterweg op, eerste links Het Abdij in, eerste rechts Hanengewei, eerste links, Wittenkamp op.