Column: Beemdweg

geplaatst in: Algemeen | 0

door Sasja Amelunxen

Foto: gemeente Ermelo

Woningnood onder jongeren is ook in Ermelo een groot probleem. Er wordt daarom op veel, creatieve manieren gezocht naar mogelijkheden om jongeren een woonplek te geven in het mooie Ermelo. Daar uit voort vloeiend is het project “de Beemdweg” ontstaan. De gemeente Ermelo heeft de grond gekocht en Uwoon verzorgt de tijdelijke woningen. Er komt zelfs een huismeester.

Voor wie is de Beemdweg bedoeld?

De 20 woningen worden ingezet voor mensen die het meeste last hebben van de lange wachttijd voor een sociale huurwoning. Dat zijn jongeren die starten (tot 28 jaar) en mensen die door omstandigheden dringend op zoek zijn naar een woning. Het gaat uitsluitend om eenpersoonshuishoudens. Jongeren tot 28 jaar kunnen zich hiervoor inschrijven via het huurportaal Noord-Veluwe. Voorwaarden zijn dat je een economische of maatschappelijke binding hebt met Ermelo. Je moet solliciteren voor een woning aan de Beemdweg waar je ook kunt aangeven wat jij kunt betekenen voor de woonplek en de directe omgeving. Dat is één van de uitgangspunten. 

Deze week las  ik in  Ermelo van Nu : “Beemdweg bedoeld voor probleemgevallen.” Nu keken veel Ermelose jongeren  uit naar een woning, maar waarom speciaal voor “probleemjongeren”? Ik zou ook graag de andere kant van die keuze willen toelichten. Ik begrijp helemaal dat jongeren zich verheugd hebben op dit project. Ik heb zelf twee volwassen kinderen thuis wonen. Ook zij staan al vanaf hun 18e ingeschreven. Eén van mijn kinderen wil erg graag zelfstandig gaan wonen. Ze kijkt bijna dagelijks op het huurportaal. Zij schrijft zich in op woningen die passen maar het aanbod is heel klein en  de lijst met inschrijvingen heel groot. Dat gaat nog wel even duren totdat ze eindelijk iets vindt. Gelukkig heeft ze het goed thuis.

Maar in ons zorgdorp Ermelo en op heel Noord Veluwe hebben we ook te maken met veel jongeren met een “rugzakje”. Mijn werk is ambulant hulpverlener. Ik heb al diverse cliënten ondersteunt die 18+ werden, die op zoek zijn naar woonruimte. Deze zijn heel vaak gelegen in woonwijken waar juist heel veel verschillende doelgroepen met “andere” rugzakjes wonen. Dit is verre van ideaal en zorgt voor een opeenhoping van problemen.

Met diverse organisaties probeer je problemen en overlast van de buren dan te bespreken en tot oplossingen te komen. Dat vraagt  heel veel tijd en de problemen kunnen niet altijd worden opgelost.

Deze problemen hadden voorkomen kunnen worden als er van te voren was gekeken met welk type rugzakje men er kwam wonen. Als ambulant hulpverlener ben ik ontzettend blij met dit project! Begin bij de basis! Bij het toewijzen van de woningen wordt specifiek aandacht besteed aan het krijgen van een goede mix van bewoners. De woningen zijn bestemd voor jongeren tot 28 jaar (75%) en spoedzoekers (25%).

Kijk dus vanuit meerdere kanten naar dit project! Ik denk dat het op deze manier de beste kans van slagen heeft. En we hebben nu eenmaal jongeren in Ermelo met verschillende rugzakjes. Van leeg tot met van alles en nog wat gevuld.

Een goede mix zorgt voor een gemoedelijke wijk in de samenleving!