Informatief en smakelijk bezoek aan het Voedselbos Ermelo

geplaatst in: Algemeen | 0

Zaterdag 10 september kwamen de leden van Progressief Ermelo bij elkaar om het nieuwe politieke seizoen in te luiden. Inmiddels een door de fractie, de leden en het bestuur zeer gewaardeerde traditie. Ook dit jaar was er weer een mooie bijeenkomst georganiseerd, namelijk een bezoek aan het Ermelose Voedselbos. Na een informatieve rondleiding door het voedselbos werd er genoten van een heerlijke lunch, samengesteld uit groente en fruit van eigen teelt.

Sinds 2021 is het voedselbos aan de Nijkerkerweg in Ermelo te vinden. Het oorspronkelijke grasland (1,6 hectare groot) is onherkenbaar veranderd door o.a. de gekweekte groenten en eetbare bloemen en de gepote fruit- en notenbomen en bessenstruiken. In een hoek van het terrein is een water uitgegraven tot op de leemlaag zodat grond- en regenwater blijven staan. In deze droge zomer, vertelt voedselboswachter Eva van de Berg, zag het in de vroege ochtend zwart van de vogels die hier kwamen drinken. Waarschijnlijk is dit water één van de weinige plekken in het overwegend weidelandschap in de omgeving waar vogels goed terecht kunnen. Aan de rand van het water is een salamanderburcht te zien, waar de eerste salamanders al gespot zijn. Ook kikkers zijn er volop. Zij zorgen op natuurlijke wijze voor de slakkenbestrijding.

Het Ermelose Voedselbos is ondergebracht in Stichting Herstellende Landbouw. In een voedselbos wordt door een grote diversiteit aan (vrucht-) bomen, struiken en planten het herstel van de aarde bevorderd. Het levert daarnaast veel verschillende soorten biologisch geteeld fruit, noten en groenten op. Een concept wat goed is voor de aarde, de biodiversiteit en de mens.

In bijgaand YouTube-filmpje wordt uitgelegd wat een voedselbos nu eigenlijk is en wat het beoogt: https://www.youtube.com/watch?v=fxZFMQOhOmc

Een voedselbos wordt gefinancierd door donateurs. Voor 1 euro per dag delen de donateurs mee in de opbrengst van het voedselbos gedurende het oogstseizoen. Deelnemers mogen ook meehelpen met het poten en oogsten.

Geïnteresseerd?

Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er van 11.00-12.00 uur een rondleiding gegeven in het voedselbos. Opgeven kan bij Marco van de Kamp marco@herstellendelandbouw.com

Locatie van het voedselbos: Nijkerkerweg Ermelo, naast nummer 40 de zandweg inrijden en hierna het eerste zandpad rechts, vóór de oprit naar de boerderij.