Jongerenraad Ermelo

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Frans van de Visse – Begin oktober werd er binnen Progressief Ermelo gevraagd om aan te sluiten bij een debat in de Jongerenraad. Omdat ik graag aangesloten ben bij activiteiten met jongeren lag mijn deelname voor de hand. Toen ik mij  ’s avonds meldde was Ab ( De voorzitter van de Jongerenraad)  enigszins verrast. Het was een jongerendebat….. en dat ben ik al heel lang niet meer, maar het leek Ab toch een leuk idee als ik zou deelnemen.

Het bleek inderdaad een prima idee om als Raadslid/ Fractievertegenwoordiger deel te nemen aan een debat met jongeren. Het is een goede manier om met jongeren, die meer- of minder politiek betrokken zijn, in gesprek te komen en gevoel te krijgen hoe jonge mensen in Ermelo tegen actuele thema’s aankijken.

Vragen als;

  • Afschaffen van vuurwerk
  • Invoeren van vleestaks
  • Immigratie

De meningen waren natuurlijk verdeeld en ik sloot mij aan bij de kant (oppositie versus coalitie) die past bij mijn politieke kleur en vond in veel debatten een meerderheid van de jongeren aan de andere kant van de zaal.

Het voeren van het debat is een prima manier om jonge mensen te laten nadenken over de impact die politieke keuzes hebben op hun toekomst en het voegt denk ik waarde toe als Raadsleden/ Fractievertegenwoordigers van verschillende politieke kleur hier regelmatig bij aansluiten. 

Niet teveel, ik denk maximaal twee Raadsleden/ fractievertegenwoordigers per jongerendebat om te voorkomen dat het debat wordt overgenomen, maar genoeg om te helpen diepgang in het debat te krijgen. 

Verder viel het mij op hoe positief de sfeer tijdens dit jongerendebat was. Er werd veel gelachen en na het debat was er ook nog ruimte om met een drankje nog even na te praten. 

Mooie ervaring en wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar!