Opening tentoonstelling Scherven van Geluk

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Evelien Kars – Als raadslid ontvang je uiteenlopende uitnodigingen, zo ook om de opening van de tentoonstelling Scherven van Geluk bij te wonen.

Een mooi project, want dat is het. Niet alleen een tentoonstelling.

Een project dat zijn oorsprong kent in hetgeen gevonden werd bij de bouw van Branderskamp – Albert Heijn. Daar werden scherven van potten gevonden uit de 14e eeuw. Maar ook restanten van een pottenbakkersoven. Ermelo blijkt de hele regio te hebben voorzien van aardewerk – een verhaal dat bijna niemand kent. En om het verhaal wel te vertellen, is gestart met Scherven van Geluk.

Allereerst is er grondig onderzoek gedaan, naar de klei, oven enzovoort. Waarna vervolgens een oven is herbouwd, met een proefstook op het oogstfeest. In september hebben jongeren met ondersteuning van lokale keramisten hun eigen versie van het Ermelosche aardewerk gemaakt. Daarbij geïnspireerd door de echte potscherven.

Op verschillende momenten ben ik gaan kijken bij het project. Bijvoorbeeld tijdens het bouwen van de oven. Mooi hoe hier zeer uiteenlopende mensen kwamen helpen: jongeren voor hun maatschappelijke stage, een echtpaar dat het heerlijk vond om even een dagje aan te haken, net als ik, een tweetal dames dat wekelijks meehielp met het bouwen van de oven. Samen bezig zijn, met je handen, het mengen van klei en vlas, en ondertussen goede gesprekken hebben.

Maar ook bij de proefstook op het oogstfeest – de scoutinggroep had voor voldoende hout gezorgd. Vol enthousiasme werd er gestookt, en werden er hoge temperaturen bereikt. Wie uitleg wilde krijgen over hoe een en ander werkt, kon alle vragen stellen. En dat gebeurde veelvuldig.

Dan de stook op de herfstmarkt. In de avond even aangewaaid – de temperatuur moest nog iets hoger werd verteld. Met op de zaterdag het mooie moment dat de oven open werd gemaakt en alle 150 potjes uit de oven konden.

Nu is het eindresultaat te bewonderen, startend binnen in het Huis van Ermelo, in de etalages van diverse winkeliers en in museum het Pakhuis. Zowel de nieuw gebakken potjes als scherven uit de14e eeuw hebben een plek gekregen in deze door het dorp slingerende tentoonstelling.

Mooi hoe de “aansteker” Robbert van der Horst zoveel mensen in beweging heeft gekregen. Op de website https://schervenvangelukermelo.nl/ zijn filmpjes en foto’s te zien van het hele proces. Maar nog leuker: maak in de voorjaarsvakantie de wandeling door het dorp, start bij het Huis van Ermelo en eindig met een bezoek aan museum het Pakhuis. Veel plezier!