Werkbezoek Het Pakhuis

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Evelien Kars – Museum Het Pakhuis, rond Sinterklaas ook wel bekend als Het Pakjeshuis. Maar… daar gaat verandering in komen!

Tijdens ons werkbezoek op 24 maart, hebben Patrick Reeuwijk en Nathalie Overkamp ons enthousiast meegenomen in de plannen voor Pakhuis 2.0. Van vitrines naar een hands on museum, niet het uiteindelijke object maar de wetenschap als basis. Rond het thema “archeologie rondom Ermelo”. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden tijdens een bezoek, aantrekkelijk voor jong en oud. Het archeologische science center van de Veluwe.

Het Romeinse Marskamp is de rode draad van het verhaal. Iets unieks in Nederland, wat we veel meer zouden kunnen uitbuiten. Interessant voor de scholen hier in Ermelo, maar ook voor de toeristen die Ermelo bezoeken. En wetenschappers uit Nederland.

Creatieve ideeën, innovatie en samenwerken met anderen, dat is de kracht achter het geheel. Daar zijn ze hard mee bezig. Ideeën over een rondreizende tentoonstelling, lesprogramma’s voor basisscholen, visueel meer zichtbaar maken in de omgeving, grafheuvels, Romeinen en nog veel meer. En ondertussen partners zoekend om dit mogelijk te maken. Zodat er uitvoering gegeven wordt aan het beleid van de gemeente uit de Cultuurnota.

Mooi om te horen hoe zij ondertussen ook nog een plek bieden aan jonge vrijwilligers, die even vastlopen in het arbeidsproces. En hier op adem kunnen komen alvorens de volgende stap te zetten.

Maar ook aan stagiaires van verschillende opleidingen, op gebied van marketing, op gebied van cultuur, archeologie.

En dat maakt je dan weer even bewust van hoe bijzonder Ermelo is, met de vele grafheuvels en het Romeinse Marskamp. Iets om zuinig op te zijn! Net zoals op Sinterklaas, gelukkig blijft ook die welkom in het Pak(jes)huis.