Progressief Ermelo op bezoek bij Kim Straatman van Welzijn Ermelo

geplaatst in: Algemeen | 0

Door René Arts – Afgelopen vrijdag stond Kim Straatman van Welzijn Ermelo op de agenda voor een bezoek van mijzelf samen met een lid uit de ‘tweede ring van meedenkers’ van Progressief Ermelo, Sasja Amelunxen.

Kim houdt zich binnen WE veel bezig met financiële hulpverlening. Dit doet zij samen met veel vrijwilligers van bijvoorbeeld Humanitas en Schuldhulpmaatje. Samen bemensen zij ook het Steunpunt Financiën.

Het gesprek ging o.a. over de zogenaamde vroeg-signalering, waarbij organisaties als Uwoon en de energieleveranciers al aan de bel trekken als er problemen dreígen te ontstaan en niet wachten tot er al betalingsachterstanden zíj́n. Dit in de hoop dat met tijdige hulp grotere problemen voorkomen kunnen worden. Deze manier van werken hebben wij in Ermelo nog niet zo lang, maar er worden nu al goede resultaten mee behaald.

We hebben ook gesproken over de Voorzieningenwijzer die wij in Ermelo gebruiken en waarmee veel mensen makkelijker te helpen zijn. Vrijwilligers vullen deze wijzer bij de mensen thuis in. Een aantal specifieke problemen kwamen ook aan de orde, bijvoorbeeld dat veel mensen het nog steeds moeilijk vinden om zelf hun belastingaangifte te verzorgen. Waar veel schaamte bij komt kijken is laaggeletterdheid, iets dat helaas nog veel voorkomt. Mensen vinden het moeilijk om hier hulp voor te vragen.

Progressief Ermelo vindt het belangrijk dat er een goed aanbod is en blijft voor hulp bij het regelen en op orde houden van de financiën en de administratie voor mensen die dit niet allemaal zelf (meer) kunnen. Wij willen tenminste behouden wat er is en uitbreiden waar nodig is.

Heeft u een tip voor welke organisatie wij zeker ook moeten bezoeken? Laat het ons weten!