Niemand op de reservebank

geplaatst in: Algemeen | 0

Door René Arts – Op dinsdagavond 3 oktober werd er een thema-avond over de Participatiewet gehouden. Deze avond vond plaats in de Vleugel (naast de Westerkerk) in Ermelo en werd goed bezocht door mensen uit Harderwijk, Zeewolde, Nijkerk en Ermelo. De avond werd georganiseerd door de PvdA Harderwijk en door Progressief Ermelo.

De aanwezigen vonden het een interessante avond met sterke formule: eerst goed luisteren naar ervaringsdeskundigen. Deze deskundigen vertelden over hun ervaring dat betaald werk vaak een grote afstand heeft tot werkzoekenden. Men had indringende positieve en negatieve ervaringen.

Daarna was er een panelgesprek met deelnemers vanuit de Inclusief Groep, een sociaal ondernemer, een jobcoach van ’s Heerenloo, een wethouder uit Nijkerk die enkele jaren geleden in Ermelo uitvoering gaf aan de Participatiewet en een eigenaar van een dagbestedingsproject.

Na de pauze was er een gesprek met de zaal onder leiding van Evelien Kars. Opvallende punten: in Ermelo zitten er 400 mensen in de bijstand waarvan 200 mensen bemiddelbaar zijn voor werk of een mix van dagbesteding en werk. Toch lukt het bijvoorbeeld de twee ondernemers die aanwezig waren niet om met deze mensen die ze graag willen opnemen in hun bedrijf in contact te komen. Mogelijk door de constructie waarbij mensen eerst met de Inclusief Groep in contact worden gebracht, alhoewel de vertegenwoordiger van de Inclusief Groep aangaf dat men ook buiten de Inclusief Groep detacheert. Dit vraagt volgens de aanwezigen om onderzoek en actie vanuit de politiek. Tweede punt van zorg was dat de verschillen in de uitvoeringsregelingen bij de individuele gemeenten voor veel betrokkenen extra problemen geven.

De afsluiting werd gedaan door Jitske van Noordennen (PvdA Harderwijk) en René Arts (Progressief Ermelo). Zij lieten weten blij te zijn met alle informatie die zij bij deze bijeenkomst opgehaald hebben en dat zij die goed kunnen gebruiken bij hun werk als raadslid. Ook zijn er veel nieuwe contacten gelegd. Beide raadsleden gaven aan dat je zo breed mogelijk moet kijken naar het werkaanbod en dat het voor iedereen belangrijk is om, naar vermogen, mee te doen. Daarnaast heeft onze huidige arbeidsmarkt gewoon iedereen nodig.