PE voor gekozen burgemeester

geplaatst in: 2004 | 0

In de raadsvergadering diende de fractie van het CDA een motie in, waarin de gemeenteraad gevraagd wordt “ het kabinet te verzoeken om de gekozen burgemeester niet in 2006 in te voeren ” . Daarnaast wilde het CDA dat de raad zich uitsprak tegen de gekozen burgemeester is, zolang niet duidelijk de voordelen zijn aangetoond.

De fractie van Progressief Ermelo heeft tegen deze motie gestemd. Ook wij vinden dat 2006 een te vroeg tijdstip is om de gekozen burgemeester in te voeren. De consequenties zijn onvoldoende onderzocht en het is te kort na de invoering van het dualisme.

Maar PE ziet wel grote voordelen in het afschaffen van de benoemde burgemeester. Dat is een achterhaald fenomeen en geeft te veel het gevoel van achterkamertjespolitiek. PE is voor een vorm van een gekozen burgemeester, bijvoorbeeld de burgemeester gekozen door de raad.

Alleen de fracties van Progressief Ermelo en Gemeentebelang stemden tegen de motie, zodat helaas een meerderheid van de raad zich schaarde achter de CDA-motie. Volgens raadslid Aline Verhoef-Franken heeft een meerderheid van de raad “ veel angst voor vernieuwing ” .