CDA neemt voortouw collegeonderhandeling

geplaatst in: 2010 | 0

Kontakt, 10 maart 2010

Zoals verwacht neemt het CDA het voortouw in de collegeonderhandelingen. Maandag zaten alle partijen samen om tafel. Deze week en aankomende maandag praat het CDA met iedere partij afzonderlijk.

CDA-lijsttrekker Jan van den Bosch hoopt binnen anderhalve week de nieuwe coalitie te kunnen presenteren. Het collegeprogramma zal dan waarschijnlijk nog niet rond zijn, vermoedt hij. Andere jaren lag dat meestal binnen twee weken klaar, maar Van den Bosch vermoedt dat daar met het oog op de bezuinigingen meer tijd voor nodig is.

Hoe de coalitie eruit komt te zien is nog volstrekt onduidelijk. “Met deze uitslag zijn heel veel varianten mogelijk”, merkte Bart van der Knaap, lijsttrekker Gemeentebelang Ermelo, tijdens de verkiezingsavond al terecht op. Theoretisch gezien zou de coalitie van CDA, VVD en ChristenUnie ongewijzigd door kunnen gaan, maar erg waarschijnlijk lijkt die situatie niet. De drie zouden samen elf van de 21 zetels bezetten, een heel krappe meerderheid dus. Geen ideale situatie bijvoorbeeld met het oog op moties van de oppositie. Of de voormalige coalitiepartijen elkaar inhoudelijk kunnen vinden is bovendien ook maar de vraag. In de afgelopen periode botsten ze op de veelbesproken vraagstukken Telgter Eng en Harderwijkerweg/Putterweg.

Zouden CDA, VVD en ChristenUnie toch alle in de coalitie blijven, dan lijkt het dus waarschijnlijk dat ze een vierde partij in de arm zullen nemen. Maar welke? Progressief Ermelo lijkt een voor de hand liggend antwoord, aangezien deze partij met vier zetels de één-na-grootste is van de raad. Vier jaar geleden was een samenwerking met PE, toen ook de tweede partij na het CDA, echter snel van de baan. De verhoudingen zijn nu veranderd, gaf PE-lijsttrekker Aline Verhoef-Franken al aan net na de verkiezingsuitslag. Maar of dat voldoende is voor een succesvolle samenwerking is natuurlijk maar de vraag. Bovendien zou PE erbij betrekken betekenen dat er een oppositie is van ‘slechts’ zes raadsleden. Wellicht ook geen ideaal scenario.

Misschien dat dan de voorkeur toch uitgaat naar het in de arm nemen van een van de drie tweemanspartijen in de raad: SGP, Dorpspartij Ermelo en Gemeentebelang Ermelo.

Lilian Verdoorn