Kritische oppositie stemt in met collegeplan

geplaatst in: 2010 | 0

Het Kontakt van 14 april 2010, door Lilian Verdoorn

Bij het vaststellen van het collegeprogramma hadden de drie oppositiepartijen enkele kritische noten. “Mager, vaag en hier en daar wat tegenstrijdig”, aldus de Dorpspartij.

Ondanks de kanttekeningen bij het nieuwe collegeprogramma en het nieuwe college, gaven Gemeentebelang en de Dorpspartij wel het groene licht. De SGP stemde tegen. Fractievoorzitter Frans Snoek legde uit dat twee van de voorgedragen wethouders (Esther Verhagen en Laurens Klappe) de steun van zijn partij niet kregen. “Daarbij gaat het niet om personen maar om programma’s, ideeën en geloofsovertuiging”, aldus Snoek. Verder wilde de SGP weten waarom niets ter voorkoming van de zondagsopening van winkels is opgenomen in het collegeprogramma. “Kennelijk was dat voor Progressief Ermelo en de VVD niet nodig. Willen ze de handen vrij houden?”, vroeg Snoek zich af. Hans de Haan, fractievoorzitter VVD, verzekerde dat daarvan geen sprake is. “Dat is met opzet niet gedaan, omdat er weinig tot geen animo voor zondagsopening is. De discussie hoeft dus niet gevoerd te worden.”

Wouter Vogelsang (Dorpspartij) wilde weten waarom toch weer was gekozen voor vier wethouders. Daarbij haalde hij uit naar ChristenUnie, die volgens hem altijd voor drie wethouders stond maar nu ‘ogenschijnlijk zonder discussie’ weer voor vier wethouders koos. “Dat scheelt 100.000 euro”, rekende Vogelsang voor. Ook stemde de DE-fractievoorzitter schoorvoetend in met de verdeling van de portefeuilles onder de wethouders. Belangrijkste verandering is dat wethouder Verhagen de welzijnsportefeuille heeft overgedragen aan nieuwkoper Klappe (Progressief Ermelo). “Kapitaalvernietiging”, oordeelde Vogelsang. “Verhagen was goed ingewerkt door oud-wethouder Meijer. Dat PE de portefeuille overneemt zet de consistentie in beleid onder druk en dat kan extra geld kosten.” Toch zegde DE zijn steun aan het collegeprogramma toe. “We zijn er niet op uit deze Goliath te vloeren maar er komt wellicht een moment dat we hem proberen te raken.”

Gemeentebelang drukte het college op het hart vaart te maken met de centrumontwikkeling. “Andere gemeenten hebben hierin al slagen gemaakt of zijn in volle gang”, volgens fractievoorzitter Bart van der Knaap, doelend op Harderwijk, Putten, Nunspeet en Barneveld.