Houtstook

geplaatst in: Algemeen | 4

Door René Arts – De gemeenteraad heeft twee keer over houtstook gesproken. Aanleiding waren de vragen die Progressief Ermelo over dit onderwerp heeft gesteld. PE vroeg aan de wethouder om meer aan voorlichting te doen en of het College zich voldoende bewust was van de overlast en de negatieve gezondheidseffecten.

Progressief Ermelo heeft veel contacten gehad met diverse Ermeloërs met uiteenlopende meningen. Van “daar moet de gemeente zich niet mee bemoeien en we mogen straks helemaal niets meer”, tot “het moet verboden worden en de gemeente moet handhaven”.

Ook is er contact geweest met een verkoper van haarden en kachels die ons veel informatie heeft gegeven. Hij was ook aanwezig bij het gesprek met de raadsleden, samen met iemand vanuit de overkoepelende organisatie van kachel- en haardenverkopers. Verder was er een Ermeloër die overlast ervaarde van het stoken door buurtbewoners.

Afgesproken is dat de gemeente meer gaat doen aan voorlichting en bewustwording. Er staat alweer goede informatie op de website van de gemeente (met een link naar informatie van de GGD). In het najaar staat het klimaatplan op de agenda en dan wordt ook bekeken of Ermelo zich kan aansluiten bij het Schone Lucht Akkoord, in navolging van veel andere gemeenten.

Heeft u vragen over dit, maar misschien ook over een heel ander onderwerp, dan hoor ik dit graag. Dat kan ook in een persoonlijk gesprek.  r.arts@ermelo.nl

4 reacties

 1. Stichting DOEH

  Het aansluiten bij het ‘Schone Lucht Akkoord’ lijkt ons een heel goed plan. Zeker als dan niet alleen de schoorstenen van particuliere woningen hierin wordt betrokken maar ook de schoorstenen en luchtwassers van bedrijven.
  Dat de GGD er bij betrokken wordt ( over de hele linie) juichen we ook toe. Misschien dat we dan toch nog ons gezondheidsonderzoek krijgen, dat nu door de gemeente is geweigerd.
  Goed bezig PE!! Chapeau!

  • Rene Arts

   Het Schone Lucht Akkoord gaat verder dan alleen de schoorstenen van particuliere woningen, dat klopt. De GGD is in mijn stukje genoemd omdat daar veel deskundigheid is.
   Later in het jaar komt het SLA op de agenda van de Raad volgens de planning, we zullen zien hoe andere partijen er dan instaan. In elk geval goed om te weten wat het standpunt van de Stichting DOEH is.

 2. Be de Vries

  Heel goed PE.
  Houtstook op intensieve wijze is ongezond voor elke long.

  Astma en COPD patiënten ondervinden van Houtstook in hun directe woonomgeving ernstige klachten…tot en met zeer grote benauwdheid.

  En? .het Verbieden kan niet zomaar.

  Dus het komt aan op ons aller gedrag en een beetje goed burgerschap

  • Rene Arts

   Dank u wel, ook in Ermelo zijn we nu in elk geval in gesprek over dit onderwerp. Wordt vervolgd in het najaar.