Bezoek door Progressief Ermelo aan IXTA NOA

geplaatst in: Algemeen | 1

Door René Arts – Op een warme vrijdagmiddag in juni bracht de (steun)fractie van Progressief Ermelo een bezoek aan het praktijkhuis aan de Johanniterlaan 10C van Ixta Noa in Harderwijk.  René Arts, Evelien Kars en Sasja Amelunxen spraken daar met medewerker Helma van den Hoek.

Zoals zo mooi staat op de website, staat Ixta Noa voor: “Het creëren van een omgeving waarin mensen in staat zijn om elkaar te inspireren tot eigen verandering.” Bij Ixta Noa werken mensen die de onbalans bij anderen herkennen en erkennen, omdat ze ervaringsdeskundigen zijn. Vanuit deze ervaring helpen zij mensen hun balans terug te vinden.

Progressief Ermelo is enthousiast over de vorm van hulpverlening die Ixta Noa biedt. Lotgenoten contact is vaak erg prettig, omdat mensen je sneller en beter begrijpen. Het is een waardevolle aanvulling op het aanbod vanuit zorg en welzijn wat er al is.

Ixta Noa ontvangt subsidie van de gemeenten in deze regio. Ixta Noa is steeds actiever binnen Ermelo en werkt onder andere samen met EPP-GGZ en met Welzijn Ermelo.

Bij Ixta Noa werken medewerkers die een opleiding hebben gevolgd. Het merendeel is vrijwilligers. Maar belangrijker is dat zij zelf ervaring hebben met psychische kwetsbaarheid. In het praktijkhuis zijn altijd lotgenoten te vinden. Ixta Noa is er voor iedereen met psychische kwetsbaarheid en hun naasten.

Er wordt onder andere lotgenoten contact georganiseerd. Ook kan begeleiding geboden worden aan mensen die bijvoorbeeld wachten op behandeling bij een psycholoog, of juist nazorg zodra de behandeling is afgerond.  

Daarnaast organiseren zij trainingen, voor bijvoorbeeld mensen met verslavingsproblematiek. Of creatieve activiteiten. Of een gezamenlijke lunch. Tijdens openingstijden kan je altijd even binnenlopen.

Wil je meer weten over deze organisatie, kijk dan op de website van Ixta Noa.

Progressief Ermelo streeft ernaar om een of twee keer per maand een werkbezoek af te leggen, en tot nog toe dat lukt heel goed. Voor vragen over dit werkbezoek, kan je met ondergetekende contacten. Of nodig ons uit voor een werkbezoek bij uw organisatie! We komen graag langs.

René Arts

  1. B.J de Vries

    Een geweldig laagdrempelige mogelijkheid voor ieder die wat vrees heeft voor het benaderen van de gevestigde instanties om hun hulpvraag kenbaar te maken

    Breed verspreiden en het regelmatig herhalen van deze Laagdrempelige organisatie is dan ook een vereiste.