Kapvergunningen

geplaatst in: 2006 | 0

Het is wederom duidelijk geworden welke Ermelose politieke partij de boom het meest een warm hart toedraagt. Dankzij PE is er nu al weer enige tijd een lijst met monumentale bomen, waar bijzondere bomen op vermeld staan die nu extra bescherming genieten. In de raadsvergadering van 7 december kwam het vereenvoudigde kapvergunningenbeleid ter sprake. Progressief Ermelo is op zich voorstander van een vereenvoudigd vergunningenbeleid. Immers een ingewikkelde regeling roept onbegrip, weerstand en daarmee overtredingen op. Wel wilde PE een extra bescherming inbouwen voor oude bomen door een meldingsplicht op te nemen. Bomen met een omtrek vanaf 65 cm, waar je geen kapvergunning meer voor nodig hebt, zouden onder die meldingsplicht moeten vallen.

Door een meldingsplicht wordt de drempel om te kappen iets hoger. Ook wordt de burger er toe aangezet om te bedenken welke boom hij gaat kappen. Voor de gemeente zou het een middel kunnen zijn om achteraf beter te evalueren wat de effecten van het vereenvoudigde beleid zijn geweest. Helaas kreeg PE geen enkele steun voor haar voorstel.